Sven Andersson bor i närheten av kyrkan i Kärda och han har tvingats sätta upp staket för 40.000 kronor för att skydda sin egendom. Foto: TT/SVT

Staket ska skydda boenden i Kärda – mot vildsvin

Publicerad

Många villaägare i Kärda utanför Värnamo har fått sina trädgårdar förstörda av vildsvin. Problemet har eskalerat de senaste veckorna och nu sätts staket upp på flera håll för att skydda sig.
– Det är inget önskemål från min sida, men det har varit nödvändigt för att inte trädgården ska bli uppbökad igen, säger Sven Andersson som bor i närheten av kyrkan i Kärda.

Han är en bara en av alla boende i samhället utanför Värnamo som har bekymmer med vildsvin i trädgården. Flera gånger har de gett sig på hans trädgård. Det började för något år sedan men har blivit värre de senaste veckorna. I somras satte han upp ett stort staket runt huset. Det kostade honom 40.000 kronor. Pengar han gärna hade använt till något annat.

– Man kan inte förstå omfattning förrän man sett med egna ögon hur mycket en flock vildsvin kan böka upp, säger Sven Andersson.

Kravallstaket sätts upp

Även idrottsföreningen Kärda IF har haft stora problem med vildsvin. För några år sedan fick de hela sin fotbollsplan förstörd. Föreningen lade mycket tid och kraft för att få den återställd och kommunen bekostade ett stängsel runt stora delar av området. Nu finns en oro för att vildsvinen ska hitta tillbaka igen och därför har ett kravallstaket satts upp runt de delar av planen som inte redan omgärdas av staketet.

– Säkert 25 fastigheter är drabbade och hade vi inte satt upp staket så hade vildsvinen säkert varit här också, säger Kjell Ericsson från Kärda IF.

– Här nedanför brukar de vara, säger han och tittar mot elljusspåret precis nedanför idrottsplatsen.

Han berättar att många undviker att röra sig där kvällstid eftersom det är då vildsvinen är i farten.

– Jag är ingen expert på det här området men det är klart att det är ohållbart för det här är säkert bara början på ett redan stort problem.

Uppdraget: Jaga mer

Både Länsstyrelsen och Värnamo kommun har under de senaste veckorna fått flera samtal från bekymrade villaägare. Att vildsvin etablerar sig i ett tättbebyggt område på det här sättet är ovanligt.

– Jag kan inte komma ihåg att vi har haft problem i den här omfattningen tidigare, säger Conny Svensson, förvaltningschef på miljö- och stadsbyggnadskontoret i Värnamo

Han säger att kommunen nu gett två jaktlag uppdraget att jaga mer. Dels runt Vallestads gård och på kyrkans mark.

– Vi ökar jakttrycket runt samhället nu. Vi hoppas att det ska hjälpa, säger han.

Men Kjelll Ericsson i Kärda IF är inte så säker på att den metoden hjälper.

– Man stör ju vildsvinen genom att jaga. Vi måste få bort dem runt samhället och då kanske det inte är så enkelt som att bara skjuta av runt omkring.

Hoppas på kommunens lösning

Men vad som är den rätta lösningen har han inget svar på. Villaägaren Sven Andersson som själv bor nära ett av de områden där jakten nu ska öka ser med oro på utvecklingen. Han hoppas att kommunens åtgärder ska hjälpa.

– Det är väldigt längesedan jag hörde något skott här i närheten som tyder på att man har försökt att skjuta vildsvin.

Tror du det kan finnas någon som vill ha kvar vildsvinen här?

– Det kanske det gör. Det kan hända att det finns något intresse någonstans som gör att man vill ha den här mängden av vildsvin.

Vad skulle vara anledningen?

– Det vet jag inte. Jag har svårt att se värdet av det. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer