Susanne Törnvall, chef för elevhälsan i Jönköping, om den akuta bristen på skolpsykolgen. Foto: SVT

Stor brist på skolpsykolger i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Trots att psykisk ohälsa blir allt vanligare bland landets unga, råder det brist på skolpsykologer i hela Jönköpings län. I Jönköpings kommun finns visserligen tio tjänster men då flera är föräldralediga är det bara sex som är i tjänst.

– Det finns inga vikarier att ta in, säger Susanne Törnvall, som är chef för elevhälsan i Jönköping.

Psykologförbundet rekommenderar 500 elever på en skolpsykolog. Men i flera av länets kommuner har psykologerna långt över 1.000 elever. I Jönköpings kommun är de till och med över 2.000 elever per psykolog.

– Vi köper in utredningar för att komplettera, vid behov. Det är klart att det är sämre, för kontinuitetens skull, men det finns inga vikarier, säger Susanne Törnvall.

Många i kö

Matildas son skulle ha gått i årskurs åtta, men han har inte varit i skolan på hela läsåret. Redan förra våren påbörjades en kartläggning för att se vilka insatser som måste till för att han ska nå kunskapsmålen.

En kartläggning består av fyra delar, en pedagogisk, en social, en medicinsk och en psykologisk.

– De andra delarna av kartläggningen var klar redan före sommaren. De säger att köerna till skolpsykologerna är långa, så det måste ju vara en jättemånga barn som bara står i kö, säger hon.

Ingen skolpsykolog alls

I vissa av länets mindre kommuner som Sävsjö, Habo och Mullsjö, finns ingen anställd skolpsykolog utan där köps tjänsten in.

– Det är ett problem eftersom vi inte kan jobba förebyggande på samma sätt som om vi haft en egen, säger Magnus Wetterqvist, Barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

Susanne Törnvall menar att en av anledningarna till psykologbristen är att det inte funnits någon psykologutbildning i vårt område.

– Nu i vår går de första ut från Linnéuniversitetet i Växjö. Vi får hoppas att det bidrar till att fler vill stanna i området och jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.