Flera myndigheter deltog i förra veckan i en stor insats mot arbetskraftsexploatering, med fokus på nagel- och skönhetssalonger. Foto: TT

Stor insats mot nagel- och skönhetssalonger

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska myndigheter deltog i förra veckan i en stor insats mot arbetskraftexploatering, med fokus på nagel- och skönhetssalonger. I Jönköpings län kontrollerades 14 arbetsplatser och ett potentiellt brottsoffer identifierades.

Syftet med inspektionerna var att hitta personer som utnyttjas samt företag som får felaktiga konkurrensfördelar.

– Lagstiftningen har funnits ett tag men vi har varit mindre bra på att implementera den. Det är inte alltid de här människorna känner till att de är brottsoffer, säger Tony Georgson, som samordnade insatsen i polisregion Öst.

Insatsen ingick i en europeisk aktionsvecka mot arbetskraftexploatering där samtliga svenska polisområden deltog.

Två omhändertogs

Sammanlagt kontrollerades 45 personer i länet. Två av dem omhändertogs enligt utlänningslagen. Utöver nagelsalonger och olika typer av skönhetssalonger kontrollerades en biltvätt och en tatueringssalong.

Tillslagen inleddes med att polisen gick in för att se till att man hade kontroll på människorna, utrustningen och lokalerna. Därefter kom personal från andra myndigheter in.

Samverkan hjälpte

Att de olika aktörerna kunde använda varandras kompetens gjorde insatsen mer framgångsrik, menar Tony Georgson.

– Ta en sådan sak som de potentiella brottsoffren. Vi kan inte utreda alla de ärendena om de själva inte vill medverka men då har exempelvis Socialtjänsten möjlighet att stötta dem så de får hjälp att hantera sin situation.

Information från Jämställdhetsmyndigheten gjorde det lättare för polisen att känna igen vilka som kunde vara potentiella brottsoffer.

Myndigheterna som deltog var Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Kronofogden och Länsstyrelsen. Även personal från kommunerna deltog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.