Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor ökning av alkoholförsäljningen under pandemin Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor ökning av alkoholförsäljningen under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

När gränshandeln och krogarnas öppettider varit begränsade har invånarna i Jönköpings län köpt mer alkohol på hemmaplan. Jönköping är ett av de län i Sverige där ökningen varit störst.

– Jag har ändrat hur jag köper. Tidigare åkte jag kanske ett par gånger per år till Tyskland. Men nu köper jag på Systembolaget, säger Bror Johansson som är en av dem som står och köar utanför bolaget i Huskvarna strax innan öppning.

Försäljningen på Systembolaget har ökat under pandemin jämfört med tiden innan. Det visar en ny rapport gjord på uppdrag av Sprit och vinleverantörsföreningen och Sveriges bryggerier.

Där märks en försäljningsökning i Sverige med 12,5 procent under perioden 1 april 2020 till 31 mars 2021 jämfört med 1 mars 2019 till 28 februari 2020.

Geografiska skillnader

Siffrorna visar på tydliga geografiska skillnader. Jönköpings län ligger i det övre skiktet när det gäller procentuell ökning. Här har det ökat med ungefär 26 procent.

I klippet ovan hör du några av de personer som stod i kön till Systembolaget i Huskvarna berätta om hur pandemin påverkat länsbornas köpbeteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer