Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid 22-tiden anlände bombskyddet till Jönköping efter hotet om att en sprängladdning skulle explodera. Foto: SVT

Stor polisinsats i centrala Jönköping efter hot om sprängladdning

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter 19.30 på tisdagen larmades polisen till ett bostadsområde i Jönköping, efter att ett hot kommit in till SOS Alarm.

– Personen uttalade hot om att en sprängladdning skulle explodera, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl på polisen.

Bombskyddet var på plats, men inget farligt föremål kunde hittas.

Flera polispatruller var under kvällen på plats i ett bostadsområde i närheten av Bäckadalsgymnasiet i centrala staden. Polisen spärrade av ett område för att hålla obehöriga på avstånd.

Enligt uppgifter till Jönköpings-posten ska ett 50-tal personer blivit evakuerade från sina bostäder efter hotet.

– Vi har inte hittat någonting eller hört något om att hotet ska realiseras. Ingen har heller kommit till skada, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Polisen förtegen

Enligt SVT:s Daniel Rundqvist, som var på plats under kvällen, var ett stort område i närheten av Bäckadalsgymnasiet och Friardalen avspärrat, med poliser och räddningstjänst på plats.

Delar av området som spärrades av kunde öppnas efter en stund så en del av de som evakuerades fick återvända till sina bostäder, berättar en av de som bor där för SVT.

Hot mot tjänsteman

Strax efter 22 anlände polisens bombgrupp till bostadsområdet, som du kan se i videon ovan.  En timme senare var insatsen över, efter att bombgruppen sökt igenom utan att hitta något farligt föremål. Avspärrningarna kunde då hävas och alla boende fick återvända.

Hotet var enligt polisen riktat mot en namngiven person och kopplas till personens yrkesutövning, men på onsdagsmorgonen var ingen frihetsberövad.

– Vi kan inte kommentera mer just nu, men utredningsläget ser ändå bra ut vad jag förstår, säger vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist till SVT.

Händelsen rubriceras som grovt hot mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.