I och med att det blir allt mer populärt med de så kallade foodtrucksen sprider sig trenden från landets större städer till även småstäder som har en betydligt mindre marknad.
– Jag tycker det är skitbra, det är gott med streatfood och hela den grejen med lite mindre företag som kan bygga upp sig och visa vad de har att erbjuda, säger Bernad Danki´c.
– Jag gillar när man ställer bilen här och bara serverar från gatan och så. Jag tycker det är mysigt, säger Victor Hiljanen.
Svåra regler
På Hovrättstorget i Jönköping brukar det stå betydligt flera foodtrucks parkerade, när det inte är för mulet. Även på flera andra håll i länet finns det foodtrucks, bland annat i Gnosjö, Gislaved och Mullsjö. Men vilka regler som gäller för den som vill servera mat på det här sättet är inte helt lätt att bena ut, för det är inte bara för matgästerna som det här är en nyhet.
– Självklart var det nytt för både mig och kommunen här i Jönköping att ta ställning till har man ska göra. Men lyckligtvis fick jag en plats här på Hovrättstorget i centrala Jönköping, säger Patrik Sedercrona som äger en av stans foodtrucks.
Stora skillnader
Patrik och hans kollegor i Jönköping betalar 68 kronor varje dag som de står på Hovrättstorget. Men det är stora skillnader på vad det kostar i olika kommuner. Skulle de stå i Göteborg eller Stockholm skulle det kosta flera tusen kronor i månaden och i Norrköping som kan jämföras med Jönköping kostar det bara 400 kronor i månaden. Men skulle de stå i exempelvis Gnosjö skulle de inte behöva betala någonting alls för platsen.
Men Patrik har inget emot att betala en slant till kommunen men han hoppas att tillstånden kan förändras en del till nästa säsong.
– Till nästa år förväntar jag mig att det kommer bli ett friare sätt att arbeta på, så som footrucks egentligen fungerar. Det är att man ambulerar omkrin – för det är ju ett mobilt kök.