Stor styrka bekämpar ny skogsbrand

Publicerad

Branden i ett större område skog vid Korsberga utanför Vetlanda är nu under kontroll. Styrkor från hela länet har varit på plats.

Larmet kom vid 14-tiden och när räddningstjänsten kom fram var det öppna lågor och brand på ett område av cirka 200 x 200 meter.

– Vi har kommit runt en omfattande brand och begränsat av den. Just nu eftersläcker vi, men läget på platsen är lugnt och kontrollerat, säger Göran Melin som är inre befäl på räddningstjänsten.

Sätter in stora resurser snabbt

Det är i närheten av Stora Gård utanför Korsberga som det har brunnit. Ett 40-tal brandmän har varit på plats, och ytterligare tjugo var på väg. Men eftersom branden nu är under kontroll har de kallats tillbaka.

– Vi är väldigt måna om att snabbt sätta in stora resurser med arbetsledning på plats, och vi skickar ofta folk från hela länet för att kunna begränsa elden innan den sprider sig, säger Göran Melin.

I helgen skickade Jönköpings län flera enheter till Hultsfred för att hjälp till med den stora skogsbranden där.

– Och idag fick vi tillbaka, för Hultsfred skickade en helikopter hit som kunde vattenbomba, säger Göran Melin.

I natt kommer ett tiotal brandmän vara på plats och eftersläcka, och räddningstjänsten räknar med att de kommer att vara kvar på plats åtminstone till tisdag eftermiddag.

Skogsägare slog larm

Det var Håkan Sandwall och hans son som bor i närheten som slog larm.

– Vi såg en rökpelare när vi var ute och körde och ringde, berättar han.

Håkan Sandwall står en bit ifrån och iakttar räddningstjänstens arbete.

– Det har varit många brandbilar som anlänt. Branden är ett par kilometer bort nära en skogsväg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer