Elin Rydhberg (S) ordförande för socialstyrelseni Jönköping kommun och Emma Carlsson Rydhberg (L) riksdagsledamot, håller delvis med varandra i LSS-frågan. Foto: privat/SVT

Stora debattfrågan: Ska LSS vara kommunal eller statlig?

Uppdaterad
Publicerad
Liberalernas riksdagsledamot vill ha ett statligt ansvar för den personliga assistansen till funktionshindrade. Men kommunpolitiker håller inte alltid med. Socialnämndens ordförande i Jönköping vill att kommunen ska fortsätta ha en viktig roll.

Funktionshinderrörelsen i Jönköping har bjudit in politiker till debatt imorgon måndag. De vill få svar om hur politikerna ställer sig till personlig assistans nu efter valet. Funktionshinderrörelsen vill gärna se att staten tar över ansvaret, när det gäller hur lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska tillämpas.

Emma Carlsson Löfdahl (L), riksdagledamot, är en av de som kommer medverka vid debatten. Hon är för ett förstatligande. Hon tror att det är viktig att staten tar över ansvaret för tillämpning av LSS-lagen från kommunerna helt.

– I och med Januariavtalet så har vi ställt ett krav på socialdemokraterna att det måste beslutas att staten ska ansvara över LSS, säger hon.

Hon menar att en orsak till att det inte bör ligga på kommunerna är att det kan bli en stor kostnad för mindre kommuner.

Inte överens

Men socialnämnden ordförande i Jönköping Elin Rydberg (S) håller inte med. Hon menar att det är viktigare att kommunen blir ansvarig.

– Vi befinner oss närmare våra kommuninvånare och vi vet vad de behöver, säger hon.

Hur ska de höga kostnaderna för mindre kommuner lösas?

– Det finns LSS-utjämning som innebär att de mindre kommunerna som har många personer som behöver personlig assistans ska få pengar från kommuner som har mer pengar, säger Elin Rydberg

”Går inte ha det så här”

Men Emma Carlsson-Löfdahl och Elin Rydberg är eniga om att det behövs en förändring.

– Man får acceptera det som blir i slutändan, om majoriteten i riksdagen vill att det ska vara statligt så får det bli så, men som det är nu går inte. Bäst hade det varit om kommunen hade ansvaret helt, säger Elin Rydberg (S) ordförande i socialnämnden.

– Jag anser att det är en trygghet om staten ansvarar över det, då blir det lika för alla, säger Emma Carlsson Löfdahl som är en av deltagarna på måndagens debatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer