Stora prisskillnader mellan gravlundar

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill begrava en anhörig i en askgravlund kommer du billigast undan om du gör det i Anderstorp. I Gislaved en halvmil bort kostar det fyra gånger så mycket. Allra dyrast i Småland är det i Kalmar

Prisskillnaden för att få begravas i en så kallad askgravlund är stor.

Elisabeth Aho-Axelsson i Gislaved får betala 7 000 kronor för sin mors plats i askgravlunden i Gislaved. I Anderstorp en halvmil bort kostar det knappt 2 000 kronor.

Elisabeth anser att prisskillnaden är orättvis och har beslutat att pröva det rättsligt. Hon tycker inte att det ska kosta någonting, utöver den graverade namnskylten.

Skötsel i 25 år

Vill man begrava sina anhöriga i en anonym minneslund kostar det ingenting. Föredrar man gravsten får man betala för den. Men väljer man en askgravplats får man betala, inte bara för namnskylten utan också för stenar och skötsel och den kostnaden är olika i olika församlingar. På Södra griftegårdens askgravplats i Gislaved ska Märta Grönvik ligga. Hon dog i början av augusti och dottern Elisabeth har valt platsen.

Men på kyrkogården i grannförsamlingen Anderstorp bara en halvmil bort kostar det inte mer än 1 800 kronor, för skötsel i 25 år och skylt.

Ändå är Gislaved långt ifrån dyrast. I Växjö kostar askgravplats och skylt 7 750 kronor,  i Jönköping 9 000 och på Norra kyrkogården i Kalmar hela 12 900 kronor. Sveriges begravningsbyråers branschorganisation har reagerat på de stora skillnaderna.

Begravningsavgift

Elisabeth Aho-Axelsson har nu gett Begravningsbyråernas förbund fullmakt att pröva frågan rättsligt: Har kyrkan rätt att ta ut en avgift?

Och 2016 går Anderstorp upp i Gislaveds kyrkliga samfällighet. Då blir skillnaden än mer uppenbar.

För Elisabeth Aho-Axelsson är det obegripligt att kostnaden kan variera så, ja till och med att det kostar något över huvud taget,  utöver namnskylten. Alla har ju betalt begravningsavgift via skattsedeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.