Foto: SVT

Stora skillnader i avgifterna för sophämtning i länet

Uppdaterad
Publicerad

Mullsjö har länets högsta avgift för sophämtning. En småhusägare i kommunen betalar där en årsavgift på 2.820 kronor. I Vetlanda, som har lägst avgift i länet, betalar en småhusägare nästan 1.500 kronor lägre avgift för sophämtningen.

Enligt en undersökning som Villaägarnas riksförbund har gjort är det stora skillnader på hur stor avgift landets kommuner tar ut för sophämtningen. Dyrast i landet är Sala där en småhusägare får betala 3.400 kronor om året för sophämtningen. Lägst avgift i landet har Trollhättan med 950 kronor.

– Det är svårt att förstå varför priset skiljer så mycket mellan kommunerna. En del av skillnaden skull kunna bero på att hushållen väljer dyrare alternativ i vissa kommuner till exempel för att man är mer miljömedveten och villig att betala extra för att kommunen tar emot flera olika fraktioner, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

Hon säger också att det kanske finnas bra skäl till varför det är så stora skillnader i sophämtningsavgifterna mellan olika kommuner, men tycker att det borde utredas så att konsumenterna får bättre informations om vad man betalar för.

Även i Jönköpings län är det stora skillnader när det gäller avgifterna för sophämtningen. Dyrast är Mullsjö med 2.890 i årsavgift. Lägst avgift har Vetlanda med 1.410 kronor om året.

I undersökningen visas den vanligaste avgiften för sophämtning för en- och tvåfamiljshus i varje kommun.

Årsavgift för sophämtning i Jönköpings län (Avgift kr/år)

Mullsjö 2.890

Jönköping 2.310

Habo 2.160

Vaggeryd 2.080

Eksjö 2.010

Tranås 1.970

Nässjö 1.940

Aneby 1.920

Sävsjö 1.860

Värnamo 1.740

Gislaved 1.650

Gnosjö 1.650

Vetlanda 1.410

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.