Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittspårningen är hårt pressad och nu behöver patienterna själva ta ett större ansvar. I klippet berättar Charlotta Larsdotter, direktör för regionens vårdcentraler, mer om det. Foto: Emma Johansson/SVT

Större egenansvar när smittspårningen i Jönköping pressas

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 är så hög att arbetet med smittspårning går på högvarv. Då får patienterna själva ta ett större ansvar att kontakta de som kan ha smittas.

När en patient testat positivt för covid-19 får den ett samtal från vårdcentralen som kollar läget och ger information om vad som gäller för anhöriga i hushållet. Tidigare har vården även kunnat ta kontakt med andra personer som patienten träffat och som kan ha smittats de senaste två dygnen. Den informationen får patienten på ett tydligare sätt från och med nu sköta själv.

– I och med att vi har en explosionsartad ökning nu så ställer det höga krav. Vi får jobba på helger och kvällar för att hinna ta kontakt med alla. Vi kollar också på om vi kan lägga mer ansvar på patienten, säger Charlotta Larsdotter som är direktör för regionens vårdcentraler.

Under en dag förra veckan slog antalet tester för covid-19 rekord i regionen under hela pandemin, då togs 4 840 tester på en enda dag varav 1 300 av dem var positiva. De ska alla få var sitt individuellt telefonsamtal.

Hur kommer ni att jobba framöver med smittspårningen, kommer ni att mäkta med det?

– Det tror och hoppas jag. Jag tror att vi kommer att jobba ytterligare med att se hur vi kan rationalisera detta för att göra det ännu bättre på kortare tid. Det är så otroligt många som vi ska kontakta.

Hur kan det komma att göras?

– Att se vad som är effektivt i både i samtalet som ska vara tryggt, men inte för långt. Och även för dokumentationen i journalsystemet och det nationella register där vi skriver in antalet smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet