Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Robert Attesjö säger i klippet att det märks tydligt att offer för bedrägerier bedöms annorlunda nu och att fler kan få tillbaka sina pengar från banken. Foto: Emma Johansson/SVT

Större möjligheter att få tillbaka pengar efter bedrägeri – för vissa

Publicerad

För den som blivit lurad av en bedragare har nu större möjligheter att få tillbaka pengar från banken. Men det gäller inte alla sorts bedrägerier – i klippet reder en advokat ut vad som gäller.

En stor bedrägerihärva i Värnamo kommun har nystats upp och lämnat ett 40-tal personer med skulder på hundratusentals kronor, trots att en man i 30-årsåldern dömts att betala tillbaka runt 24 miljoner kronor.

– Ofta har inte en bedragare de pengarna att betala eller i vart fall att pengarna inte hittas. Och det är den dömde som har ansvaret att betala tillbaka pengarna i de fallen, säger Robert Attesjö som är advokat på Amber advokatbyrå i Jönköping.

Han säger att han ofta varit med om att dömda inte kan betala tillbaka pengar och att det påverkar de drabbade hårt, kanske livet ut.

Men för personer som har utsatts för en viss typ av bedrägeri har chanserna att få tillbaka pengarna ökat efter en dom i Högsta domstolen i somras. I klippet ovan reder Robert Attesjö ut vad som gäller.

Se även:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen betalar runt 5 000 kronor i månaden för lånen som de skulle få tillbaka efter några månader. De kommer att behöva betala i tolv år till. I klippet hör du pappan i familjen. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.