Foto: Claudio Bresciani/TT

Storstadsdrogen kokain etablerad i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Kokainmissbruket i länet ökar och det här oroar polisen. Drogen har inte varit speciellt vanlig här tidigare, men nu har den kommit in på allvar, både bland missbrukare och andra grupper.

Just nu utreds ett beslag av kokain på höglandet och tre personer sitter häktade. Det är ett av den senaste tidens tillslag där polisen ser att det är just kokain som används.

– Vi ser att det här kommer in nu och egentligen har vi väl bara väntat på det, säger Ola Svensson, inspektör på polisen på höglandet.

Beroendeframkallande

Tidigare har droger som hasch, marijuana och amfetamin varit vanligast, men nu är alltså även kokainet mer förekommande.

– Droger marknadsförs med jämna mellanrum och ibland bjuds det på dem för att få ett beroende och kokain är otroligt beroendeframkallande, säger Ola Svensson.

Kan öka brottsligheten

Drogen har observerats i vanliga familjer bland ungdomar eller vuxna, men också i missbrukarkretsar. Det är en dyr drog och det gör att polisen nu befarar en ökad brottslighet med till exempel fler inbrott och stölder, för att de som använder drogerna behöver snabba pengar till drogen. Nu hoppas Ola Svensson på fler polisresurser för att kunna stävja utvecklingen.

– Vi har haft en ansträngd personalsituation men vi måste sätta mer folk på det här nu och jag hoppas att polisledningen ser allvaret i den här situationen, säger han.

13-åringar som använder droger

Och Ola Svensson är oroad över droganvändningen på Höglandet i stort just nu.

– Det är inte bra, det går ner i åldrarna. Vi har i dag ungdomar som är 13 år som använder narkotika.

Diskussionerna om att legalisera hasch och marijuana, som finns i en del kretsar, är han starkt kritisk mot.

– Det är alldeles fel väg att gå att släppa det fritt. Vi har alkoholen, som är en drog, det räcker med den.

Samtidigt vill han varna för en ny drog, cykloprofylfentanyl, som nyligen blivit klassad som drog. Ännu har man inte sett några fall på Höglandet, men drogen har de senaste fem månaderna krävt över 60 dödsoffer i Sverige.

– Den är stark och svår att dosera i rätt mängd, så låt bli den, uppmanar Ola Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.