Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det beror på fallet – att det är två tjejer som är misstänkta”, säger Fia Vestring om varför det är så många tjejer som intresserat sig för rättegången. Foto: Tobias Lideberg/SVT

Stort intresse för fallet Tove – därför fascinerar kvinnliga förövare

Uppdaterad
Publicerad

Fallet om mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda har väckt enormt intresse under det senaste året. Att två unga kvinnor dömts för brott har troligen spelat stor roll, menar Tea Fredriksson, forskare i kriminologi.

– Vi tycker att det sticker ut mer än vad det egentligen gör för att det handlar om ett tjejgäng.

Utanför Eksjö tingsrätt ringlade sig kön lång inför rättegångsdagarna mot de två kvinnor, 18 och 20 år, som stod åtalade för mord på 21-åriga Tove.

Majoriteten av de som köade i minusgrader från mitt i natten var unga kvinnor.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Bilden av kön är på många vis talande för den målgrupp som söker sig till “true crime”. En amerikansk studie från 2010 visar att kvinnor är mer intresserade av genren än män.

Enligt forskaren Amanda Vicaray handlar det bland annat om att förstå psykologin bakom brottet, och att lära sig hur man försvarar sig mot potentiella gärningspersoner.

Kvinnligt offer ökar intresset

Intresset blir dessutom större om offret är kvinna. I fallet Tove adderas ytterligare en dimension. De åtalade och senare dömda är unga kvinnor, vilket ökar uppmärksamheten.

I skrivande stund har Flashback-tråden om fallet över 100 000 inlägg och trots att det är avgjort i hovrätten fortsätter diskussionerna dag som natt.

Kriminologen Tea Fredriksson menar ett det stora intresset kring Tovefallet delvis beror på att förövarna är kvinnor. Foto: Tobias Lideberg/SVT

Tea Fredriksson, kriminolog vid Stockholms universitet, har forskat på hur kvinnliga gärningspersoner avbildas i media. Hon menar att trots att de begår samma brott som män blir uppmärksamheten en helt annan.

Dels för att det är mycket ovanligare med kvinnliga förövare i våldsbrott och dels för att vi har andra förväntningar på kvinnor, som att de ska vara omhändertagande och icke våldsamma.

– När kvinnor bryter så pass mycket mot förväntningarna att det handlar om våldsbrott så är det ett långt avsteg. Det väcker starka reaktioner och gör att det blir mer sensationslystet snack kring fallet, säger Tea Fredriksson.

En dömdes för mord

De två åtalade kvinnorna dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

I hovrätten ändrades domarna. Båda dömdes för grovt gravfridsbrott, men den 18-åriga kvinnan frikändes för mord. Den 20-åriga kvinnan dömdes för mord till 16 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet