”Ni behöver inte ha läppstift som stoppljus” Foto: SVT

Skönhet viktigt även på äldre dar

Uppdaterad
Publicerad

Gör om mig. Så heter en av SPF Seniorernas populära studiecirklar i Värnamo som pågår under hösten. Flera av deltagarna upplever det svårare att klä sig och veta vilka färger som passar när ålderdomen tränger på.

Namnet till studiecirkeln är hämtat från programpunkten i SVT:s Go'kväll och där stylister hjälper tittarna att få ny stil.

– Det är en annan typ av cirkel än vi haft förut och jag tyckte det lät kul, säger Inga Paananen, studiecirkelledare i Värnamo.

Hon berättar att det var SPF i Reftele som var först ut med den här kursen om skönhet och även där var intresset stort.

Stort intresse

Det är andra gången som de elva kvinnorna här i Värnamo träffas för att diskutera skönhet. Det märks att intresset är stort när allt från hur man ska klä sig till varför huden förändras med åldern diskuteras. En av deltagarna är Anja Slättengren från Värnamo.

-  Inte för att jag tror att det går att göra om en gammal 75-plussare men spännande ändå att se vad man kan lära sig här, säger hon.

Det är andra gången som kvinnorna träffas för att prata om stil, mode, smink och hår bland annat. 

Bota ensamheten

Är det svårt att veta hur man ska se ut?

– Ja, det tycker jag. Exempelvis vad som passar och vilken färg man ska ha på ögonskuggan, säger Anja Slättengren.

– Jag gör ofta impulsköp. Jag har svårt att bestämma mig så får jag gå tillbaka och byta.

– Att göra stora förändringar tror jag inte man vill. Jag kommer nog inte bli så mycket annorlunda efter det här, men det är kul att prata om det, säger Birgitta Lewerth.

Deltagarna ska träffas under fem tillfällen i höst, men kanske är det inte ämnet i sig som är det viktigaste.

– Ensamhet är ett stort problem idag och målet och syftet är ju främst att människor inte ska vara ensamma. Det är jätteviktigt att ha något att göra och då är studiecirklar väldigt bra, säger Anja Slättengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.