Apoteket i Aneby kunde inte öppna förrän strömmen är tillbaka. Apotekschefen Caroline Stolt var bekymrad över att kylda mediciner kkunde bli varma. Foto: SVT

Stort strömavbrott i länet – många fortfarande drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Ett större avbrott i elleveranserna till Eons kunder inträffade i Jönköpings län under morgonen. Totalt var drygt 4 200 kunder drabbade. 

Strömavbrottet inträffade vid niotiden på torsdagsmorgonen. Värst drabbades Aneby kommun, där 2 800 elabonnenter inte hade någon ström. I Nässjö var det 1300 kunder var strömlösa.

Även kunder i Eksjö, Vetlanda och delar av Jönköpings kommun påverkades.

Elavbrottet har under dagen inneburit att vårdcentralen och folktandvården i Aneby inte har kunnat ta emot patienter och flera butiker har inte kunnat öppna. I Aneby tvingades även apotekspersonalen hålla stängt tills strömmen kom tillbaka.

Anebybor hårt drabbade

– Det är absolut inte bra, bland annat riskerar mediciner i kylskåp att bli varma, säger Caroline Stolt, som är apotekschef för Apoteksgruppen i Aneby.

Vid halv tolvtiden kom beskedet att felet delvis var avhjälpt och strömmen skulle vara på väg tillbaka, i just Aneby var det dock fortfarande drygt 1000 som var utan ström vid lunchtid. Eon utförde under dagen omkopplingar som gjorde att strömmen kom och gick. Sent på eftermiddagen var 700 Anebybor fortfarande utan ström.

Strax efter klockan 17 hade alla fått strömmen tillbaka. Vad felet beror på vet man ännu inte utan det ska utredas vidare imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.