Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ökande bussresandet tror chaufför Erik Alm kommer att hålla i sig. I klippet berättar han varför. Foto: Emma Johansson/SVT

Stort uppsving för bussen – och ännu högre tryck väntar

Publicerad

Allt fler väljer att åka buss, det märker bussföretag av som kör över länsgränserna. Det tros bero både på det ekonomiska läget och på strul med tågtrafiken.

De senaste månaderna har busstrafiken gått som på räls, ironiskt nog eftersom en del av resenärerna har valt bort just tåget. Enligt Erik Alm som är chaufför på Flixbus så hörs det snacket bland resenärerna.

– Att det är jobbigt med alla problem som är just nu. Och de vet att bussen kommer och går vidare, även om den också kan vara sen, säger han.

Han uppskattar ökningen senaste månaderna till runt 40 procent jämfört med hur trafiken såg ut innan pandemin. Och nu lurar högtrafikhelgen runt hörnet och Erik Alm förväntar sig mer trafik än vanligt.

– Vill man ta sig någonstans kring jul så får man boka i god tid eller åka en dag innan för att veta att man verkligen får en plats.

Bussresenärerna Jennelie Svensson och Linnéa Larsson. Foto: Emma Johansson/SVT

I klippet ser du resenärerna Linnéa och Jennelie som båda valt bussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.