I klippet hör du Göran Isberg, utbildningsdirektör i Jönköping, berätta om hur kommunen planerar inför studenten nu när coronasmittan påverkar hela samhället. Foto: SVT

Studenternas utspring kan ställas in i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan gör att det traditionella utspringet för de som tar studenten kan behöva ställas in och många undrar hur de som går sista året på gymnasiet ska kunna firas.

– Vi får många frågor kring studentavslutningen och vad som kommer att hända med den, sa Göran Isberg, utbildningsdirektör i Jönköping, på en presskonferens tidigare under veckan.

Han konstaterar att utifrån Folkhälsomyndighetens nuvarande direktiv blir det inget traditionellt studentfirande på gymnasieskolorna.

Corona Jönköping

Även studentbalerna påverkas

Efter regeringens beslut om att förbjuda folksamlingar med mer än 50 personer är det många evenemang som tvingas ställas in. Om läget inte förändras omfattar förbudet även årets studentbaler på Spira i Jönköping.

Föräldrar till studenter i länet har startat en Facebook-grupp för att hjälpas åt att komma på ideér till hur man ändå kan genomföra både balen och studenten.

Vill flytta fram istället för att ställa in

Lisa Bobin Lindqvist går i trean på Per Brahegymnasiet i Jönköping och hon tycker att man borde kunna skjuta fram balen om det behövs istället för att ställa in.

– Det kanske kan bli till sommaren eller hösten. Vi var på bal i nian och det kommer man ihåg än i dag – detta är ännu större, säger hon.

I klippet hör du Göran Isberg, utbildningsdirektör i Jönköping, berätta om hur kommunen planerar inför studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet