Supermåne på länets natthimmel

Publicerad

För bara en månad sedan kunde man se en så kallad supermåne på natthimlen. Och trots att fenomenet bara brukar synas en gång om året är det dags igen redan nu. Och månen i kväll är faktiskt en riktig ”supersupermåne”.

Under sin elliptiska bana runt jorden är månen då och då lite närmare oss än den brukar vara. Då ges chansen att se en så kallad supermåne. I kväll, om vädret tillåter, kan du för andra gången på bara en månad beskåda fenomenet.

Största supermånen sedan 2008

Och även om supermånen på pappret är en ganska liten förändring, bara en några procent större måne, så kan den upplevas som mycket större när den stiger upp. Och nattens måne är faktiskt den största vi har fått se i Sverige sedan 2008.

Ställ klockan

Månen kommer att vara som störst klockan 22.50, men mest dramatisk är supermånen precis när den stiger upp. Och i kväll stiger månen upp redan någon gång mellan 13 och 16, lite beroende på var i landet du bor.

Goda chanser

Enligt SMHI:s väderkarta över länet kommer det att var klart till halvklart, men dimmoln kan förekomma. Den som missar nattens måne måste vänta ända till 2026 för att få se en lika stor – men dessförinnan blir det ju chans på flera ”vanliga” supermånar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.