Störst intresse för att ta körkort till vattenskoter är det i Norrland. Foto: Johan Nilsson / TT

Svalt intresse för förarbevis för vattenskoter i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Den första maj nästa år blir det obligatoriskt med förarbevis för att få köra vattenskoter. Sedan sommaren har möjligheten att utbilda sig funnits, men i Jönköpings län har intresset hittills varit svagt.

Enligt Transportstyrelsen har totalt 722 personer utbildat sig i landet, flest i Norrland. Intresset bedöms generellt ha varit större än väntat, men i Jönköpings län har endast nio personer hittills utbildat sig för att få köra vattenskoter. Två av dem kvinnor och sju män.

Digitalt förarbevis

I Sverige finns just nu 24 godkända utbildningsanordnare och av dessa har 16 börjat utbilda förare för vattenskoter. Intresset ökar stadigt.

– Det är så klart positivt att både utbildarna och förarna är ute i god tid, eftersom målet är att ingen förare ska behöva bli strandsatt nästa säsong. Därför vill vi uppmana alla som tänker köra vattenskoter nästa sommar att planera för sin utbildning, säger Anna Petersson, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

Förarbeviset är digitalt men plastkort kan även tillhandahållas för dem som önskar. För att ta körkortet krävs att man fyllt 15 år. Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.

Antal nyutbildade vattenskoterförare 2021

Jönköping 9

Blekinge 0

Dalarna 81

Gotland 0

Gävleborg 24

Halland 10

Jämtland 13

Kalmar 31

Kronoberg 11

Norrbotten 94

Skåne 2

Södermanland 22

Stockholm 69

Uppsala 23

Värmland 15

Västerbotten 99

Västernorrland 143

Västmanland 4

Västra Götaland 56

Örebro 23

Östergötland 43

Totalt: 772

Källa: Transportstyrelsen (Siffrorna gäller från 1 juli till 5 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.