Räddningstjänsten spärrade av området kring svanen. Foto: Jan G Franzén

Svan på villovägar – räddningstjänsten ryckte ut

Uppdaterad
Publicerad

En svan hade vid 14-tiden på måndagen kommit på villovägar i centrala Tranås. Räddningstjänsten fick rycka ut för att försöka skydda den vilsna fågeln.

Det var strax innan klockan 14 som räddningstjänsten fick larm om en djurräddning på Falkgatan i Tranås. Det visade sig handla om en svan som av någon anledning hade beslutat sig för att centrala Tranås var ett  bra ställe att landa på.

– Den verkade lite groggy och gick omkring lite först, men sedan slog den sig helt enkelt ner, berättar ett vittne för SVT.

I väntan på djurambulansen från Jönköping spärrade räddningstjänsten av området kring svanen så att den fick vara i fred.

Fick vila hos räddningstjänsten

Insatsledare Jon Forsärla på räddningstjänsten meddelade senare under kvällen att svanen efter ett par timmars vila i räddningstjänstens tvätthall och med support från den nystartade djurambulansen i Jönköping på egen hand kunde flyga mot ån och verkade pigg och kry igen.

En svan var på villovägar i centrala Tranås. Foto: Jan G Franzén

Svanar är ofta lite egensinniga och hittar egna vägar. Här stoppade en svan trafiken i Göteborg för några veckor sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.