Johanna Buchalle chef för Arbetsförmedlingen i Jönköpings län. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Svåra utmaningar väntar arbetsförmedlingen till hösten

Publicerad

Arbetslösheten beräknas stiga till rekordhöga nivåer i länet under vintern. Detta gör att arbetsförmedlingen nu rustar för en tuff period framöver.

Under den senaste tiden har varsel, permitteringar och uppsägningar duggat tätt i länet nu när flera företag gått på knäna under coronapandemin.

– Detta är den tuffaste perioden någonsin. Mina medarbetare har en ansträngd situation i länet, men vi ska göra allt vad vi kan för de som är arbetslösa, säger Johanna Buchalle som är chef för arbetsförmedlingen i Jönköpings län.

Corona Jönköping

Innan coronapandemin gjorde Arbetsförmedlingen sig av med en stor del av personalen. Vad tänker du om det i dag?

– Det är väl inget jag vill återuppleva. Men det stålbadet som vi gick igenom har lett till att vi med mycket mindre resurser har fått lära oss att göra annorlunda. Den personalen som är kvar har fått jobba mer effektivt och prioritera, vilket har varit bra, säger hon.

Arbetslösheten väntas stiga

I början av augusti förra året låg den öppna arbetslösheten i länet på 5,7 procent, i dag ligger den på 7,8 procent. Prognosen framöver ser dyster ut. I början av nästa år väntas arbetslösheten ligga på över 11 procent i landet.

– Om vi kraftsamlar på bred front här i länet med alla aktörer så tror jag inte att vi kommer komma upp i 11 procent, snarare 9,5. Men sedan är det ju lite osäkert med vad som händer med coronapandemin, kommer det en andra våg eller inte. Det gör ju att det känns lite obehagligt inför hösten, säger Johanna Buchalle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet