Svårt få plats på hunddagis: ”Många som ringer”

Publicerad

Under pandemin har många passat på att bli med hund. Men när distansarbete upphör och det är dags att gå tillbaka till arbetsplatsen kan det bli problem att få en plats på ett hunddagis.

– Det är många som ringer säger att de inte skulle skaffat hund om inte pandemin varit, säger Maritha Bengtsson, som är verksamhetsledare på Vaggeryds Hunddagis.

Det är alltid ett tryck på dagisplatser här och just nu står sju hundägare i kö. I höstas byggde man ut verksamheten och ökade antalet boxar från 13 till 25 stycken. Det innebär att de har plats för ungefär 30 hundar eftersom till exempel syskon vistas i samma box.

– Vi hade ju längre kö innan vi byggde ut och nu hoppas jag att få plats med alla som står i kön, säger Maritha Bengtsson.

Omställning för hunden

Det har varit något fler påringningar sedan restriktionerna släppte den 9 februari.

– Men jag hade räknat med att det skulle vara mer tryck på telefonen. Jag tror att en del fortfarande jobbar hemma och då räknar de med att det löser sig tills de absolut måste vara på kontoret igen, säger hon.

Boxarna på dagiset är inredda för att vara mysiga för hundarna med soffor, dynor, filtar, mattor och även tavlor. Men ändå kan det vara en stor omställning för en hund som är van att vara hemma att börja tillbringa dagarna på ett dagis.

– Vi har galler, det går inte att komma ifrån. En del hundar blir stressade av det och kan inte vara här, säger Maritha Bengtsson.

Se mer om hunddagiset i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.