Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera Jönköpingsbor bakom namninsamling är besvikna efter att Sverige sagt nej till e-sportsturneringen. Foto: Valve pressbilderVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige säger nej till världens största e-sportsturnering – tusentals besvikna i protest

Uppdaterad
Publicerad

Världens största e-sportsturnering, världsmästerskapet i dataspelet Dota 2, med en prispott på nästan 340 miljoner svenska kronor, får inte hållas i Sverige under pandemin. Detta eftersom Riksidrottsförbundet, RF, har sagt nej till att godkänna e-sport som en del av idrottsförbundet. Nu bekräftar Svenska E-sportsförbundet att företaget bakom mästerskapet flyttar turneringen.

Multimiljardföretaget Valve anordnar årligen ett världsmästerskap i dataspelet Dota 2, vid namn ”The International”. I år med den högsta prispotten någonsin, drygt 40 miljoner dollar. Miljontals människor följer evenemanget som är inne på sitt tionde år.

Förra året skulle evenemanget hållas i Stockholm. Men eftersom coronapandemin slog till mot världen ställdes det in. Valve hoppades på att kunna anordna mästerskapet i Sverige i år istället, men denna gång ställde inreseförbudet till det för företaget. Samtidigt har de fått nej av Riksidrottsförbundet, eftersom de inte uppfyller kriterierna för elitsportevent, enligt RF.

Flyttar turneringen

Nu meddelar företaget att de inte kommer fullfölja planerna med världsmästerskapet i Dota 2 i Stockholm. Detta trots att Svenska E-sportsförbundet menar att de erbjudit att hjälpa till och hitta lösningar som skulle kunna möjliggöra en tävling i Sverige, trots avslag som från Riksidrottsförbundet.

Det är i ett mejl till Svenska E-sportsförbundet som Valve bekräftar att de inte har några planer på att göra ytterligare försök att hålla världens största e-sportsturnering i Sverige.

”Trots tidigare försäkringar informerades vi för två veckor sedan att Sveriges Riksidrottsförbund röstat mot att godkänna e-sport som en del av idrottsförbundet”, skriver företaget på sin sida.

Riksidrottsförbundet menar att e-sportförbunden inte har specificerat tydligt nog vilka idrottsgrenar som ryms inom samlingsbegreppet e-sport. Och därför har deras medlemsansökan nekats. Svenska E-sportsförbundet har under flera år ansökt om att få bli en del av RF, men deras ansökningar har avslagits.

Fans besvikna

Tidigare startade en namninsamling som på kort tid fick drygt 2000 underskrifter av besvikna e-sport-fans. Namninsamlingen togs bort efter beskedet om att turneringen flyttas. En av de som skrev under namninsamlingen är Kristoffer Lager, som arbetar som lärare i Jönköping.

– Det första vi gjorde när vi hörde att det skulle hållas 2020 var att vi bokade upp tre hotell för att säkra sovplatser. Men när det ställdes in förra året chansade vi på vilka datum det skulle kunna tänkas att hållas i år och bokade upp hotell nu också, och att det nu inte blir av är skitsynd.

Kalle Håkansson från Vetlanda är en annan som skrev under i protest. Han är också ledsen för att världsmästerskapet ställs in i Sverige.

– Det är bara väldigt sorgligt att man fortfarande ser e-sport som någon dålig hobby, säger Kalle Håkansson.

I klippet ovan berättar Kristofer Lager från Jönköping mer om hur han ser på Sveriges beslut att inte tillåta turneringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.