Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter bland annat hur länge vården pågår för en person som har dömts till rättspsykiatrisk vård. Foto: SVT

Detta är rättspsykiatrisk vård – och så länge pågår den

Publicerad

Varje år döms cirka 250 personer i Sverige till rättspsykiatrisk vård. Det efter att ha begått ett brott som annars skulle ha gett fängelse.

I klippet förklarar SVT:s reporter vad rättspsykiatrisk vård innebär – och hur lång den är jämfört med fängelsestraff för motsvarande brott.

Enligt svensk lagstiftning ska en person som lider av en allvarlig psykisk störning inte dömas till fängelse. I samband med rättegången görs en rättspsykiatrisk undersökning som bedömer om personen lider av en allvarlig psykisk störning eller inte. En sådan större rättspsykiatrisk undersökning tar ungefär fyra till sex veckor att genomföra.

Varje år görs cirka 500 större rättspsykiatriska undersökningar i Sverige. Hälften av dem leder till att personen får rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Effekten av vården

Ett av syftena med den rättspsykiatriska vården är att minska risken för återfall i brott.

– Det man vet är att det är betydligt färre som begår brott igen efter rättspsykiatrisk vård jämfört med fängelsestraff, säger Erik Nilzén, chefsöverläkare vid rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Siffror från Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister visar att mellan åren 2010 – 2019 avslutade 1201 personer rättspsykiatrisk vård i Sverige. Av dem återföll 124 personer i brott inom ett år vilket motsvarar 11 procent. Femårsuppföljningar mellan år 2010 – 2015 visar att mellan 24 – 35 procent återföll i brott inom fem år efter avslutad rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.