Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Eksjöborna Jonna Johansson, Roland Eklöf och Kristina Bjälm tycker om att en ny SVT-redaktion öppnar i Eksjö. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT öppnar ny redaktion i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

SVT fortsätter satsningen på lokal journalistik och öppnar nu ytterligare två redaktioner i södra Sverige och Eksjö blir den ena.

I klippet: så tycker Eksjöborna om ny SVT-redaktion på höglandet.

På två platser, med olika karaktär och förutsättningar, etablerar SVT nu nya redaktioner. I småländska Eksjö och i stadsdelen Rosengård i Malmö öppnas den 49:e och 50:e SVT-redaktionen.

– Det här känns jätteroligt! Området kring Eksjö är en spännande del av länet, med många sidor som vi kanske inte alltid lyckats bevaka tillräckligt mycket. Det handlar om många mindre orter som tillsammans ändå har en befolkning på en bra bit över 100 000 invånare, säger Daniel Rundqvist, redaktionschef på SVT Nyheter Jönköping.

Bevaka höglandet

År 2015 fanns SVT på 27 orter och nu, under 2023, blir antalet 50. Det är nästan en fördubbling på  tio år. Förstärkningen har varit möjlig genom besparingar och rationaliseringar inom administration, teknik och produktion. Redaktionen i Eksjö ska bemannas av en person och kommer öppna i slutet av 2023. I första hand ska de sex kommunerna på det småländska höglandet som förutom Eksjö är Nässjö, Vetlanda, Tranås, Aneby och Sävsjö bevakas. Redaktionen hör till SVT Nyheter Jönköping.

– På höglandet där Eksjö är en av centralorterna finns lantbruk, skogsnäring och gamla bruksorter, men också nya spännande satsningar för framtiden. Vi tror att en bättre bevakning av detta område kommer hjälpa till att bredda bilden av vad Sverige är idag, säger Daniel Rundqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Daniel Rundqvist om varför SVT öppnar en redaktion i Eksjö Foto: Bengt Ljunggren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.