Synskadade har problem i det digitala samhället

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att samhället blir allt mer digitaliserat och många olika tjänster sköts via internet, har det även blivit svårare för synskadade.

Det finns riktlinjer för hur digital information bör utformas för att vara tillgänglig för så många användare som möjligt. Men de följs mycket sällan enligt riksorganisationen för Unga Synskadade.

– Jag blir dagligen påmind om att jag inte har samma möjlighet som alla andra att ta till mig information och vara ute på Internet, säger 16-årige Linus Forsgård i Jönköping.

SJ:s sida en av de sämsta

Linus ser 20 respektive 16 procent på sina ögon och använder så kallad talsyntes för att kunna lyssna på skriven text i datorn. Programmet läser upp de textpartier och valmöjligheter som finns på hemsidan. Men enligt Linus är det många av de stora bolagens hemsidor där detta inte fungerar speciellt bra.

– SJ:s hemsida fungerar exempelvis inget vidare, berättar Linus.

– Jag förstår kritiken. Vi är idag inte nöjda med hur vår webbsida fungerar för synskadade. Och vi arbetar just nu med att förbättra den, säger Claes Lindholtz som är chef för affärsutvecklingen på SJ.

100.000 synskadade i Sverige

Enligt Synskadades riksförbund finns det idag cirka 100.000 synskadade i Sverige. Riksorganisationen Unga Synskadade har påtalat problemet med tillgängligheten på Internet för flera olika resebolag, banker och politiska organisationer.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.