En tandläkare vid en privat tandvårdsklinik i Jönköpings kommun mister sin legitimation. Foto: SVT/Arkiv

Tandläkare förlorar legitimationen efter IVO-granskning

Uppdaterad
Publicerad

En tandläkare vid en privat tandvårdsklinik i Jönköpings kommun får sin legitimation återkallad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sedan Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat journaler och anmält honom.

Mannen fick sin legitimation som tandläkare 1996. Förra året granskade IVO tio av hans patientjournaler och fann brister i samtliga. 

Ansvarsnämnden skriver att han uppvisat brister i bland annat journalföring, diagnostisering och undersökningar. Han brister också i förskrivning av läkemedel och vid rotfyllningsbehandlingar.

Grov oskicklighet

Inte i något av de granskade fallen har någon utredning eller undersökning av tandlossning gjorts, trots att det i de flesta av de granskade journalerna finns uppgifter om att patienterna har det. I flera fall har patienterna drabbats av komplikationer till följd av tandläkarens bristande behandling.

Ansvarsnämnden bedömer att hans oskicklighet sammantaget ska betecknas som grov och menar att flera patienter riskerar en längre tids problem till följd av de bristande behandlingarna. Exempelvis måste proteser göras om till följd av obehandlad tandlossning och karies på kvarvarande tänder.

Tandläkaren har motsatt sig IVO:s yrkande och menar att granskningen innehåller felaktigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.