I klippet hör du Rickard Strandberg som är distriktsidrottschef på RF-SISU Småland berätta om vilka sporter som riskerar att tappa flest barn och ungdomar till följd av pandemin. Foto: SVT/Johannes Tolf

Här är idrotterna som riskerar tappa flest barn under pandemin

Publicerad

Många idrottsföreningar i länet kan få svårt att få tillbaka de unga till sporten, och coronapandemin har orsakat ett mycket bekymmersamt läge som kan få allvarliga konsekvenser för samhället. Detta varnar RF-SISU Småland för. Och det är vissa idrotter som befaras drabbas hårdare än andra.

– Vi har ett stort jobb framför oss att återrekrytera de här barnen och ungdomarna till föreningslivet, säger Rickard Strandberg som är distriktsidrottschef på för RF Sisu Småland.

Han säger att tappet av ungdomar under pandemin är allvarligt ur ett folkhälsoperspektiv. 

Inte klart hur stort tappet är

SVT har vid flera tillfällen under 2020 rapporterat om det hårda slaget mot idrottsrörelsen under coronapandemin, men fortfarande finns inga siffror på hur stort tappet varit i Jönköpings län. I slutet av februari redovisades höstens LOK-stöd, men underlaget har ännu inte sammanställts.

– Då många anläggningar var stängda periodvis under hösten så är ju risken för tapp väldigt stor, säger Rickard Strandberg.

Problem i flera år

Under flera år har idrotten haft stora utmaningar att behålla barn- och ungdomar i sina verksamheter. Och den påfrestande coronapandemin har försvårat läget ytterligare.

– Det är ju en känslig ålder då många slutar.

I klippet ovan hör du Rickard Strandberg berätta om vilka idrotter som riskerar att tappa flest barn och ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.