Det är för smalt utrymme mellan fordonsfilerna på Ebba Brahe som trafikerar Gränna – Visingsö. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tar strid om vägfärjor med felaktiga filer för bilar

Publicerad

Trafikverkets färjerederi anmäls av ett huvudskyddsombud till Arbetsmiljöverket för att inte följa myndighetskrav på bredare filer för bilarna på flera vägfärjor.

Utlösande för tvisten är att Trafikverket valt att behålla den för smala filmålningen, som uppmärksammats efter att Visingsöfärjan Ebba Brahe varit inne på underhåll i torrdocka.

Enligt skyddsombudet ger de felaktiga filmålningarna en dålig arbetsmiljö då det faller på färjornas befälhavare att ändå följa regelverket.

”Följer man filmålningen så kommer befälhavaren att avgå med ett fellastat fartyg. Ska man lasta fartyget rätt kommer medarbetarna att få en svår uppgift att placera fordonen på ett sätt som inte följer filmarkeringarna”, står det i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Flera färjor har för smala filbredder

Efter en inspektion av Transportstyrelsen konstaterade Trafikverket självt 2022 att 19 färjor i landet ännu inte uppfyllde kraven då de saknade upp till en meter i fri bredd.

Bland de prioriterade fanns bland andra Aspöleden i Karlskrona, en färja på Stora Le i Dals-Eds kommun och färjor i Stockholms skärgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.