I klippet ovan berättar Karzan Hawez på Taxi Jönköping om hur kunder nu kan komma att drabbas av taxikrisen. Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Taxibranschen är i en ny kris – kunder kan drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Taxibranschen befinner sig i en kris. Bristen på taxiförare i landet är akut, det menar Svenska Taxiförbundet. Taxi Jönköping är ett av många företag som just nu är i behov av utbildade förare. Om inte behovet täcks riskerar människor som behöver resa att drabbas.

Svenska Taxiförbundet bedömer rekryteringsbristen inom taxibranschen som akut och menar att situationen som råder kommer försvåra förutsättningarna för omstart när branschen ska återgå till normal verksamhet efter pandemin.

Taxi Jönköping drabbas hårt. Utöver privata resor kör de samhällsbetalda resor och skolbarn. I dagsläget uppskattar företaget att det saknas ungefär 40 förare i Jönköpings kommun.

– Vi har ju krav på våra förare och det saknas utbildade förare, säger Karzan Hawez, platsansvarig på Taxi Jönköping.

Taxiförare bytte jobb under pandemin

Pandemin har orsakat stora problem för taxinäringen. I takt med ett minskat antal turer har taxiförare blivit utan jobb, för Taxi Jönköping handlar det om en minskning av arbetstillfällen mellan trettio och femtio procent.

– Och det har lett till att många har sökt sig till andra jobb istället, säger Karzan Hawez.

Men bristande rekrytering syns i hela Sverige och problematiken ser olika ut i olika delar av landet. I Göteborg är problemet stort, Taxi Göteborg vill anställa 100 nya chaufförer.

– Branschen upplever att det är en kris, det ser givetvis olika ut i men i Göteborg är problemet mycket stort, säger Irene Fällström på Svenska Taxiförbundet.

I klippet ovan berättar Karzan Hawez på Taxi Jönköping om vilka kunder som kan komma att påverkas av krisen i taxibranschen och hur man skulle kunna hitta lösningar

Det här är Svenska Taxiförbundet

Branschorganisationen Svenska Taxiförbundet företräder Sveriges taxiföretag. De arbetar för att öka taxinäringens anseende och attraktionskraft och har i dagsläget 4000 anslutna taxiföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.