I klippet ovan kan du höra vad taxiföretaget i Strängnäs gjort för att överleva under pandemin. Foto: SVT

Allt färre taxibilar på vägarna – kunderna kan få vänta längre

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot taxibranschen som under pandemin tappat 40 procent av sin omsättning, enligt en rapport från Svenska Taxiförbundet. Taxi Strängnäs är ett av många företag som tappat körningar på grund av pandemin.

– Vi har tappat 60 till 70 procent på den privata marknaden, säger Niclas Angelöf, taxichaufför och personalchef på Taxi Strängnäs.

Det var inte bara taxiföretagens omsättning som minskade under pandemiåret, även antalet taxibilar blev färre enligt taxiförbundet. I Sörmland fanns det 410 taxibilar år 2018, under pandemiåret 2020 hade de sjunkit till 349.

– Det märks att det är svårare att få tag på taxi och att kunderna får vänta längre, säger Niclas Angelöf.

Coronaviruset i Sörmland

Den stora digitala förändring som varit en av flera direkta konsekvenser av pandemin gör att Angelöf inte tror att taxibranschen kommer återhämta sig fullt ut igen.

– Folk har blivit bekväma med att arbeta hemma så jag tror att det kommer att bli mindre utomlandsresor för företagskunder. Jag tror att vi aldrig kommer upp i den omfattning som vi hade innan pandemin, säger han.

I klippet ovan kan du höra vad taxiföretaget gjort för att överleva under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet