Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen Björn Thunblad reagera på listan i klippet ovan. Foto: SVT

Här är fartkamerorna i Sörmland där flest fortkörare åkt fast och bötfällts

Uppdaterad
Publicerad

Fartkameran vid Björndammen i Flens kommun intill riksväg 55 är den kameran som fick flest fortkörare bötfällda förra året, det visar siffror från Trafikverket.

– Det är ingen skräll för det är en väldigt olycksdrabbad sträcka, säger Björn Thunblad, samordnare för trafik vid Polisen i region öst.

Det finns ett 90-tal fartkameror i Sörmland och det är Polisens ATK-sektion i Kiruna som utreder hastighetsbrotten. Trafikverket är den myndighet som har hand om etableringen och driften av kamerorna.

Polisen hanterar runt 300 000 ärenden där fortkörare fångats av landets cirka 2 500 olika fartkameror. Men på grund av resursbrist hos polisen är det färre fartsyndare som bötfälls än hur många som faktiskt fångas av fartkamerorna.

Flera nya kameror i länet

Senast i slutet av november förra året satte Trafikverket upp fyra nya fartkameror i Sörmland. Två som nu sitter längs väg 52 i Flens kommun, mellan Vrena och Bettna där hastigheten är 80 km/timmen. De andra två finns på väg 511 mellan Ekeby och Arnö i Nyköpings kommun.

Se Björn Thunblad reagera på listan i klippet ovan.

Fartkameror som fångade flest i din kommun 2023

Flen: Riksväg 55, Björndammen – 92 st

Strängnäs: Riksväg 55 Merlänna – 83 st

Eskilstuna: Riksväg 56 Västerdal – 57 st

Katrineholm: Riksväg 55 Strångsjö – 55 st

Nyköpings: Folkungavägen – 43 st

Vingåker: Riksväg 52 Haganäset – 37 st

Gnesta: Väg 57 Grinda 2 – 24 st

Trosa: Lv 218, Väderkvarnsbacken – 1 st

Källa: Polisen, Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.