Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du reda på lite mer om Sävsjös nya kommunalråd Therese Petersson (KD). Foto: Jonas Tubbin/SVT

Therese Petersson (KD) första kvinnan som kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyår tar Therese Petersson (KD) över som kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö kommun. Hon blir den första kvinnan på posten någonsin.

– Det känns bra, men jag hoppas att jag har fått uppdraget för att jag anses lämplig.

Kristdemokraterna har sitt starkaste fäste i länet i Sävsjö kommun. Stefan Gustafsson har suttit som kommunstyrelsens ordförande i över 22 år, när han vid nyår lämnar posten.

Lång politisk erfarenhet

Efterträdaren blir Therese Petersson, som har varit engagerad i kommunpolitiken i Sävsjö i 16 år. Och hon tar över efter att partiet har gjort sitt bästa val någonsin i kommunvalet. KD ökade med nästan två procentenheter och fick 31,3 procent av rösterna.

– Det är superhäftigt, det var absolut ingen självklarhet. Vi hoppas ju att vi bygger rätt och vi är ett bra team. Vi står inte och faller med Stefan utan jag tror att väljarna ser att vi är många som kan dra lasset vidare.

Ett stöd på nya posten

KD fortsätter att styra kommunen kommande mandatperiod tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Och att Stefan Gustafsson finns kvar i politiken ser hon enbart som positivt.

– Känns som ett stöd för mig, det har vi pratat mycket om. Vi har högt i tak och vi kan ge och ta och vara väldigt tydliga med varandra.

Hon tror att de kommande åren kan bli tuffa att hantera med inflationen, höjda räntor och en elkris.

– Jag är glad för att vi har en stabil ekonomi i kommunen när vi står inför dessa utmaningar.

Fem vuxna barn

Therese Petersson är utbildad grundskollärare, men har de senaste 16 åren jobbat i familjeföretaget med att sälja fönster. Hon har tillsammans med maken fem vuxna barn och två barnbarn.

I klippet förklarar Therese Petersson hur hon ser på uppdraget och svarar på frågan om hon kommer att sitta lika länge som sin företrädare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.