• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter rekordlånga 22,5 år som kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö lämnar Stefan Gustafsson (KD) sin post. Hör honom berätta om tiden i klippet ovan. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Stefan Gustafsson (KD) slutar efter 22,5 år som kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Vid nyår lämnar Stefan Gustafsson (KD) posten som kommunstyrelsens ordförande. Han är den som just nu har suttit längst av alla på posten i landets 290 kommuner.

– Det känns lite vemodigt, men jag är glad att vi har en så bra efterträdare.

Stefan Gustafsson beskriver sig själv som en nödlösning när han klev in som kommunstyrelsens ordförande mitt i mandatperioden år 2000.

– Utgångspunkten var ju att jag skulle sitta de 2,5 år som var kvar av mandatperioden och skulle vara en tillfällig lösning. Men väljarna gav sitt gensvar och jag fick fortsätta en mandatperiod till och sedan har det blivit fler mandatperioder fram tills nu.

Stort hjärta för Sävsjö

Så här förklarar han kristdemokraternas starka ställning i kommunpolitiken i Sävsjö

– Jag uppfattar att människor uppskattar det jobbet vi gör. Vi har visat att vi har ett stort hjärta för den här kommunen, vi vill verkligen att människor ska må väl och att kommunen ska utvecklas och jobbar hårt för det.

Mest stolt är Stefan Gustafsson över att han tillsammans med partikamraterna och de politiska partier de samarbetat med lyckats skapa en god anda av samarbete i kommunen.

– Sedan finns det praktiska saker vi lyckats med och det jag kanske är mest stolt över är den tåglinje mellan Jönköping och Växjö över Sävsjö och Stockaryd som nu finns. Oj, vad vi har kämpat för den och faktiskt fått gehör. Och nu är det en succé.

Kvar i politiken

Stefan Gustafsson, 64 år, lämnar dock inte politiken efter nyår. Han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige och kommer att vara ordförande där kommande mandatperiod.

I klippet berättar Stefan Gustafsson om sina år i politiken och om sin efterträdares styrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.