– Åklagarens uppgift är inte att till varje pris sätta dit någon, utan att objektivt förhålla sig till att komma så nära sanningen som möjligt, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu ordförande för Brottsofferjouren. Foto: Frida Winter/TT

Tidigare överåklagaren: Utlåtandet från Rättsliga rådet blir avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets nya expertvittne ifrågasätter att Tove i Vetlanda ströps till döds. Åklagarens motdrag – att begära in ett utlåtande från Socialstyrelsens expertorgan – lär blir avgörande för den nya prövningen i hovrätten, enligt experter.

Åklagare Adam Rullman har efter Anders Erikssons utlåtande begärt in ett yttrande från en tredje part – Rättsliga rådet, ett oberoende organ under Socialstyrelsen som på begäran kan yttra sig i bland annat rättsmedicinska frågor.

– Det viktigaste i detta är att man aldrig rusar åstad som åklagare, utan lugnt och sansat betänker vad det får för konsekvenser, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu ordförande för Brottsofferjouren.

Förhålla sig till bevisen

Sven-Erik Alhem framhåller att åklagaren måste förhålla sig till all bevisning som dyker upp, även sådant som är till fördel för de misstänkta.

– Åklagarens uppgift är inte att till varje pris sätta dit någon, utan att objektivt förhålla sig till att komma så nära sanningen som möjligt.

Utöver utlåtandet från Rättsliga rådet kan åklagaren även komma att överväga ytterligare utredningsinsatser, som nya förhör eller tekniska kompletteringar, säger Alhem. Men utlåtandet från Rättsliga rådet kommer bli avgörande för prövningen i hovrätten.

– Åklagaren får analysera noga vad det innebär och ta ställning till vad det får för följdverkningar exempelvis vad gäller utformningen av åtalet.

I teorin skulle åklagaren kunna välja att yrka på att kvinnorna döms exempelvis för vållande till annans död i stället för mord.

– Man får ju inte lov att föra talan om ett brott om man inte på objektiva grunder kan emotse en fällande dom.

Åklagare Adam Rullman har begärt in ett yttrande från en tredje part – Rättsliga rådet. Foto: Mikael Fritzon/TT

Svårt att döma för mord

Advokat Hanna Lindblom som följer fallet säger till P4 Jönköping att det kan bli svårt att döma kvinnorna för mord efter Erikssons utlåtande.

– Det är ett enormt kvitto på det som 20-åringens försvarare har sagt hela tiden, säger hon.

Hanna Lindblom säger att Rättsliga rådets yttrande skulle kunna bli som en form av utslagsröst i målet, när det nu finns två motstridiga utlåtanden.

– Det här kommer bli juridik på hög nivå och det här kommer bli väldigt, väldigt spännande att följa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du rådman Erik Handmark motivera domen där båda åtalade kvinnorna döms till livstids fängelse för mord. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet