Karin Nacke, lagman vid Jönköpings tingsrätt beskriver läget på Jönköpings tingsrätt som bekymmersamt. Foto: SVT

Tingsrätterna ställer in flera mål varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Vid Jönköpings tingsrätt har ett par förhandlingar ställts in varje dag sedan förra veckan. Och risken är stor att många mål kommer bli kraftigt försenade.

– Det handlar om tvistemål, mål som rör barn, fordringar. Viktiga saker för människor, så det är bekymmersamt, säger Karin Nacke, lagman vid Jönköpings tingsrätt.

Hittills har tolv mål ställts in vid Jönköpings tingsrätt. Ännu finns det tillräckligt med personal på tingsrätten, trots uppmaningen att nämndemän över 70 år ska vara hemma.

Corona Jönköping

Eksjö tingsrätt har fått ställa in tre förhandlingar på grund av coronasmittan.

I måndags hade cirka 750 förhandlingar fått ställas in i hela landet, antingen för att domstolens personal eller nämndemän inte kunde arbeta eller för att personer som kallats till förhandlingar inte kunde medverka på grund av coronaviruset. Det är en kraftig uppgång från förra veckan, då ca 100 mål hade ställts in. 

Domaren måste vara på plats

I storstadsregionerna är problemet större, men Karin Nacke tror att hela våren kommer att vara annorlunda och mål försenas allt mer även i Jönköping.

– De lite större målen, som planeras pågå under flera dagar, kan bli väldigt försenade. Fram till semestern kommer det vara väldigt annorlunda.

Redan idag används video och telefon vid vissa förhör och möjligheten kan komma att användas mer.

– Men domaren och nämndemännen måste alltid vara på plats i rättssalen. Sådana är reglerna.

Advokat Johanna Björkman kommenterar läget till Veckans Brott redaktionen nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet