Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Linnéa Svensson hur man som förälder kan göra för att upptäcka om ens barn utsatts för sexuella övergrepp, och därefter hjälpa dem. Foto: Johannes Tolf/SVT

Tjejjouren larmar: Högstadieelever tar efter våldsporren

Publicerad

Var tionde niondeklassare, som dejtar eller har en partner, har någon gång varit utsatt för sexuella övergrepp i sin relation. Det kan ha ett samband med att allt yngre barn tittar på våldsporr, menar Linnéa Svensson som är verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren i Jönköping.

På Kvinno- och tjejjouren märker de att konsumtionen av våldsam porr kan ha effekter på hur man behandlar sin partner eller dejt. Både vuxna och barn som hör av sig till dem vittnar om det.

– Porren har blivit mer lättillgänglig och grövre. Det kan handla om exempelvis strypsex, säger Linnéa Svensson som tror att detta kan vara en förklaring till det sexuella våldet bland tonåringar.

16 procent av flickorna utsatta före sexuellt våld

Strypsex, att bli dragen i håret och smärta vid samlag. Unga vittnar om att hårt sex har blivit det normala. Det visade Uppdrag gransknings skolenkät som publicerades förra året. Och Linnéa Svensson tror att detta går ner i åldrarna.

Enligt en rapport från Stiftelsen Allmänna barnhuset och Jämställdhetsmyndigheten har tio procent av ungdomarna i årskurs nio varit utsatta för någon form av sexuellt våld. Bland flickorna är siffran 16 procent, och bland icke-binära 17 procent.

Influerade av våldsporr?

Huruvida porren blivit våldsammare med åren råder det dock delad mening om, och en del menar att det var lika vanligt på 1970-talet. Däremot har porren blivit betydligt mer lättillgänglig i och med internet och smarttelefoner.

– I stort sett alla barn har ju en egen mobil. Så det är lätt för dem att kunna komma åt porr, säger Linnéa Svensson.

I klippet ovan hör du varför hon tror att ökad konsumtion av våldsporr kan ligga bakom det sexuella våldet bland tonåringar.

Olika sexuella övergrepp

Den vanligaste formen av sexuella övergrepp är att ha blivit tagen på eller kysst mot sin vilja. Men det kan även handla om att man blivit tvingad till sex eller att visa upp sin kropp naken. Det kan också handla om att sex- och nakenbilder sprids på nätet mot sin vilja.

Källa: Rapporten Våld i ungas nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck/Stiftelsen Allmänna barnhuset och Jämställdhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.