Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Carolina Jernbro om tre saker som sticker ut när det gäller våld i tonårsrelationer. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Karlstads Universitet

Var tredje tjej i nian har utsatts för våld av sin partner

Publicerad

Mer än var tredje tjej i årskurs nio, som dejtar eller haft en relation, uppger att de någon gång har utsatts för våld av sin partner eller dejt. Det framgår av en ny studie som gjort på högstadieskolor i landet.

Det är Stiftelsen Allmänna barnhuset och Jämställdhetsmyndigheten som släppt en rapporten.

– Det är bekymrande siffror. Jag hade hoppats att våldet inte skulle vara så utbrett, säger forskaren Carolina Jernbro som är en av författarna till rapporten.

Vuxna har dålig koll

I studien deltog 5 820 elever i årskurs nio på 149 slumpmässigt utvalda grundskolor i landet.

– Jag tror nog att många vuxna inte riktigt inser att det här förekommer, att de är ovetande många gånger. Det kan hända saker hemma som de inte har en aning om, säger Carolina Jernbro.

I klippet ovan hör henne berätta om tre saker som sticker ut i ungdomarnas svar om våld i nära relationer.

Hon träffar elever som drabbats

På Rosenlundsskolan i Jönköping händer det att kuratorn Camilla Gert träffar högstadieelever som berättar att de utsatts för våld av någon som de är eller har varit ihop med.

– Jag har haft elever som blivit utsatta på olika sätt. Det kan ju handla om olika former av våld. Vi försöker att arbeta mycket med vikten av samtycke i årskurs åtta när de har sexualundervisning, säger hon.

Skolkuratorn Camilla Gert på Rosenlundsskolan kommer emellanåt i kontakt med elever som berättar att de utsatts för våld av någon som de varit ihop med eller dejtat. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.