Arkivbild. Foto: TT

Tonåring gripen misstänkt för bedrägeri mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen greps en man i övre tonåren i Bankeryd, misstänkt för att ha varit delaktig i brott mot äldre. Minst två äldre personer blev lurade att lämna ifrån sig sina bankkort.

Enligt polisen inkom larm om flera liknande händelser i Bankeryd under onsdagen.

Två äldre män ska ha fått telefonsamtal av en person som uppgav sig komma från ett telefonbolag. Han sa att de äldre männen skulle få tillbaka pengar från sina telefonräkningar och uppringaren behövde då männens bankkort.

När personen sedan kom till bostäderna tog han bankkorten och försvann.

Polisen varnar

Tidigare under dagen skedde ytterligare en händelse med samma tillvägagångssätt, men i det fallet släpptes bedragaren aldrig in i bostaden.

Polisen kunde alltså gripa en person som misstänks vara delaktig i åldringsbrotten. Han misstänks eftersom han hade tillhörigheter som han inte borde haft.

Polisen går nu ut med en varning för den här typen av bedrägerier och meddelar att det är viktigt att aldrig ge en okänd person sitt bankkort eller kod. Man ska inte heller logga in på sitt bank-id på uppmaning av en okänd person.

I klippet ger polisen råd om hur man undviker att bli lurad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.