Många personer var ute på Storgatan när fyrverkeripjäsen kastades mot folksamlingen. Här är en bild från en av övervakningskamerorna som är en del i bevisningen. Foto: Polisens förundersökning

Tonårsflicka förlorade synen vid fyrverkeriattack i Tranås – hovrätten skärper straff

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsnatten träffades en tonårsflicka i Tranås av en fyrverkeripjäs – och skadades så pass att hon förlorade synen på ett öga.

Nu skärper hovrätten straffet för den man i 20-årsåldern som kastade smällaren.

Det var på Storgatan i centrala Tranås som mannen i 20-årsåldern kastade in en fyrverkeripjäs i en folkmassa. Pjäsen exploderade i tonårsflickas ansikte och synnerven på ena ögat skadades så allvarligt att hon förlorade synen på det.

Mannen som hela tiden nekat till anklagelserna dömdes i Eksjö tingsrätt till 3,5 års fängelse för grov misshandel och framkallande av fara för annan.

Nu skärper Göta hovrätt domen som menar att det handlar om synnerligen grov misshandel – och förlänger fängelsestraffet till fem år.

Mannen döms också till utvisning och återreseförbud under 10 års tid. Han ska betala ett skadestånd till flickan på drygt en halv miljon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.