Foto: Melinda Kåremalm

Tonvis med livsfarliga kemikalier i nedlagd industri

Uppdaterad
Publicerad

När en verkstadsindustri i Hovslätt i Jönköping gick i konkurs uppdagades att det i lokalerna förvaras flera ton kemikalier, bland annat det livsfarliga ämnet cyanid. Nu sätter Naturvårdsverket in akuta pengar för att ämnena ska forslas bort.

P4 Jönköping berättar att Jönköpings kommun, räddningstjänst och polis under flera veckors tid har haft personal vid byggnaden. Anledningen är att ägarna efter konkursen inte haft möjlighet att göra sig av med de farliga ämnena som alltså fortfarande finns i lokalen. Och enligt David Melle, enhetschef vid miljö- och hälsoförvaltningen i Jönköping, pågår polisens förundersökning om grovt miljöbrott.

– Den påbörjades för en månad sedan och vi har haft folk på plats till och från sedan dess. Polisen gör undersökningar, räddningstjänsten är där ifall något inträffar och kommunen är där i egenskap av huvudman för saneringen, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

I byggnaden finns  flera ton kemikalier som är farliga att få på huden, andas in eller få i sig. Enligt P4 Jönköping förvaras de bland annat i gamla rostiga kärl i ett dolt rum i källaren. Kemikalier ska även ha läckt ut på golvet och höga halter av cyanid har mätts upp i vattnet på källargolvet. Delar av huset bedöms vara förorenat.

Provtagningar ska göras

Ägaren uppger till P4 Jönköping att kommunen har gjort årliga tillsyner av verksamheten. Detta vill David Melle inte kommentera.

– Jag hänvisar till förundersökningssekretessen. Det pågår ju en utredning.

Företaget ligger 60 meter från Tabergsån och mitt i ett villaområde med en skola i närheten. Men någon fara för allmänheten är det inte, enligt David Melle.

– Nej, det är det inte. Området är inhägnat och har alltid varit.

Men om det visar sig att ämnen har läckt ut i grundvattnet?

– Man behöver inte vara orolig. Alla i området har kommunalt vatten. Dessutom är strömningsriktningen inte mot villaområdet utan mot Tabergsån.

David Melle säger att alla boende i området har fått information om vad som gäller och vad som nu sker på platsen redan när saneringen påbörjades.

Sanering återupptas

Efter att polisens undersökning av området är klar kommer saneringsarbetet återupptas på måndag. Naturvårdsverket kommer att gå in med 3.7 miljoner kronor ur sin akutbudget för att de farliga ämnena ska kunna forslas bort. Pengarna ska också gå till provtagning av marken, grundvattnet och byggnaden. Om det visar sig vara förorenat kan det handla om en kostnad på flera miljoner kronor att sanera marken och riva huset.

Ett vaktbolag kommer att cirkulera i området under helgen.

Miljöbrott

Miljöbrott drabbar den yttre miljön, till exempel ekosystem, markområden eller vatten. Den kan också skada människors hälsa och kan ibland påverka framtida generationer.

Några brott som regleras i miljöbalken är nedskräpning, otillåten avfallstransport, artskyddsbrott och miljöfarlig kemikaliehantering.

Straffet för den som döms för brott mot miljöbalken är böter eller fängelse i högst sex år. Om ett företag begår brottet är straffet böter mellan femtusen till tio miljoner kronor.

Kommunen ansvar oftast för sanering men det är den som har orsakat miljöskadan som betalar notan.

I Sverige hanteras omkring 4 000 miljöbrott varje år.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.