AnneMarie Grennhag och Carin Berggren lämnar Moderaterna. Foto: SVT/TT

Toppmoderater lämnar efter bråk

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpingspolitikerna Carin Berggren, AnneMarie Grennhag, Anders Jörgensson och Ola Helt meddelade på måndagskvällen att de lämnar Moderaterna. De uppger att de blivit motarbetade och känt sig trakasserade i över två och ett halvt års tid.

Politikerna skriver i ett pressmeddelande att de väljer att lämna Moderaterna:

”I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade. Under samma period har det inte riktats kritik mot oss i vår politiska gärning utan det har helt handlat om personangrepp. Nu har vi fått nog av detta. I den här osunda

Anders Jörgensson. Foto: SVT

kulturen går det inte att vara verksam. Det har handlat om smutskastning i såväl Jönköpings kommun som i hela länet”

Carin Berggren har varit kommunalråd, AnnMarie Grennhag och Ola Helt sitter i kommunstyrelsen, och Anders Jörgensson är ordförande tekniska  nämnden.

Misstroendeomröstning

Strax innan misstroendeomröstningen mot Ola Helt på onsdagskvällens gruppmöte i Moderaterna höll AnnMarie Grennhag ett anförande.

– Jag sa vad jag tänkte om den här smutskastningen, sen gick jag därifrån, uppger hon till Jönköpings-Posten.

– Efter att jag haft mitt anförande höll Carin Berggren också ett, sedan gick hon också. Vi vill inte delta i denna smutskastning och mobbing.

Grennhag säger att de meddelat de andra i Moderaterna att de skulle lämna partiet om de drev igenom misstroendeomröstningen mot Ola Helt. När SVT Nyheter Jönköping får tag på Carin Berggren på tisdagsförmiddagen bekräftar hon Grennhags bild av situationen.

– Det beror på att jag tycker att vi inte ska hålla på och rösta ut människor. Om det ska vara den kulturen så kan jag inte vara med. Det passar inte mig. Jag bad dem att tänka på konsekvenserna, men ändå röstade de igenom det, säger Carin Berggren.

Läs mer: ”Det finns en annan sida av myntet”, säger gruppledaren i Jönköping Peter Jutterström.

Nominerad av SD

Enligt uppgifter till JP ska Moderaternas fullmäktigegrupp under måndagskvällen haft ett möte med ärendet att man skulle rösta om Ola Helt skulle uteslutas, vilket också röstades igenom.

När Ola Helt av Sverigedemokraterna föreslogs bli ordförande i styrelsen för ett nytt kommunalt bolag ska det internt inom Moderaterna ha

Ola Helt. Foto: SVT

diskuterats om misstroende skulle riktas mot honom. Flera moderater anser att Ola Helt offentligt borde tackat nej till att bli nominerad av SD, vilket han inte gjorde, rapporterar JP.

Politiska vildar

De fyra politikerna kommer att sitta kvar på sina uppdrag mandatperioden ut. De kommer att sitta kvar som så kallade politiska vildar i fullmäktige.

Varför vill du vara kvar i fullmäktige?

– Jag har ganska många väljare bakom mig som kryssade in mig. Dessutom har jag fortfarande ett antal frågor som jag tycker är viktiga och som jag vill driva, säger Carin Berggren.

Avhoppet innebär att Alliansens tidigare knappa majoritet, 37 mot de rödgrönas 36, tappas mot oppositionen. Alliansen kommer nu alltså att ha 33 mandat.

Ytterligare avhopp

På tisdagseftermiddagen meddelande även Bo Grennhag, moderat ledamot i stadsbyggnadsnämnden, att även han lämnar partiet.

– Det är av samma anledning som min hustru AnnMarie. Dumheterna som pågår med förtal och påhopp. Jag hade egentligen tänkt att sitta mandatperioden ut men nu när det blivit så här så väljer jag att lämna nu.

Tror du att fler avhopp är att vänta inom den närmsta tiden?

– Ja, det tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.