Peter Jutterström (M) gruppledare. Foto: SVT

Moderatavhoppen skakar partiet

Uppdaterad
Publicerad

Många blev tagna på sängen av beskedet att fyra av moderaternas toppolitiker i Jönköping hoppar av partiet. Men gruppledaren Peter Jutterström är inte lika förvånad.
– Jag har varnat för det här scenariot, säger han. Samtidigt menar han att det finns en annan sida av myntet.

Beskedet om att de fyra moderatpolitikerna Carin Berggren, Ola Helt, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson lämnar partiet, slog ner som en politisk bomb i Jönköping på måndagskvällen. Det har varit allmänt känt att det har funnits en spricka inom partiet en längre tid, men många var ändå förvånade över beskedet som lämnades via ett pressmeddelande.

– De flesta blev nog tagna på sängen, men själv har jag varnat för att detta skulle kunna ske, säger gruppledaren i Jönköping Peter Jutterström till SVT.

Han fortsätter:

– Samtidigt känns det jättetråkigt att vi har hamnat i den här situationen.

Varför händer det här er?

– Det är flera samverkande faktorer. Men det finns en annan sida av myntet än den de lämnar. Men vad den består i är jag för ögonblicket inte beredd att vädra i media.

Den värsta krisen

Hur ser du på deras uppgifter att de är motarbetade i partiet?

– Det är deras version. Det finns som sagt en annan sida av myntet också. Men åtminstone några av dem upplever säkert att det har varit så.

Är det den värsta kris moderaterna i Jönköping har varit i?

– Ja, eftersom de säger att de tänker stanna kvar på sina poster. Det blockerar moderaternas möjligheter att hantera frågan på ett vettigt sätt.

Oklart om ordförandeposter

AnneMarie Grennhag är ordförande i barn-och utbildningsnämnden och Anders Jörgensson i tekniska nämnden, Carin Berggren är kommunalråd, även om hon tidigare har deklarerat att hon kommer byta jobb efter sommaren. Frågan är då, om de kan sitta kvar på de posterna.

– Det måste vi reda ut med jurister och andra. Jag tycker att det är en ganska förfärlig situation att sätta partiet i. Det normala är att man lämnar även sina uppdrag, men nu använder man en annan väg, säger Peter Jutterström.

Påverkar maktbalansen

Avhoppen betyder att moderaterna förlorar fyra platser i fullmäktige, vilket också påverkar maktbalansen i kommunen.

– Vi i Alliansen hade ju röstövertag gentemot det rödgröna blocket tidigare, men om de avser att stanna kvar i fullmäktige så förändras det. Jag vet inte om de är beredda att lova stöd till Alliansen.

Men kan då Alliansen fortsätta att styra?

– Ja, i princip. Annars måste ju de här fyra rösta på ett annat alternativ. Sedan vet vi ju inte om någon eller några kommer att byta parti, eller om de väljer att sitta kvar som politiska vildar.

Kommunstyrelsens ordförande inte orolig

Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, anser att avhoppen är något som rör en intern konflikt inom moderaterna och är inte särskilt orolig över samarbete inom Alliansen.

– Jag är inte orolig. De här personerna har moderata värderinga och det finns inget som tyder på att de ska gå över till något annat parti. Konflikten rör moderatena internt och kommer inte att påverka alliansstyret i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet