Förstamaj-tåg i full gång i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har ett 20-tal förstamaj-tåg och torgmöten arrangerats runtom i länet. Bland de partier som arrangerat flest är Socialdemokraterna.

Vid 12.30-tiden på tisdagen tågade Vänsterpartiet iväg från Rådhusparken i centrala Jönköping. En av de som gick med i tåget var Jerry Hansson (V) som sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Jönköpings kommun.

– Den viktigaste politiska frågan är hur vi ska kunna försvara välfärden. Hur vi ska se till att bli av med de som profiterar på skola, vård och omsorgen, säger han.

Totalt har polisen gett tillstånd för 22 olika sammankomster. Majoriteten arrangeras av Socialdemokraterna och i Hovrättsparken i Jönköping startade vid 14.30 det längsta demonstrationståget.

Dragplåster för partiet är Helene Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister som håller tal i Jönköping under dagen.

Socialdemokraterna har slagit upp sina tält på Hovrättstorget. Foto: Johannes Tolf/SVT

På torget i Gränna så var det inget klassiskt förstamaj-tåg och inga röda partier närvarande. Däremot hade Moderaterna slagit upp tält, något som de gör för nioende året irad.

– Efter att Moderaterna 2010 gick ut med att vi är det nya arbetarpartiet så tycker vi det är naturligt att vi är ute och pratar med folk här i området, säger Inger Krantz, ordförande för Moderaterna Gränna-Visingsö.

Gunn-Britt Stange tycker att det är viktigt att partierna kan enas. Foto: Johannes Tolf/SVT

En av de första besökarna som dök upp på torget i Gränna var Gunn-Britt Stange.

Vilken är den viktigaste politiska frågan inför valrörelsen?

– Det här med att enas tycker jag är det viktigaste. Det är så mycket tjafs i politiken säger hon och syftar på bland annat turbulensen som varit inom Moderaterna i Jönköping de senaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.