Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knallarna som står på torget i Tranås har ökat sin försäljningen under pandemin. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Torghandeln blomstrar under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Många branscher har haft det tufft nu under pandemin. Men för många knallar som står på torget i Tranås har försäljningen blomstrat.

På fredagsförmiddagarna är det torghandel i centrala Tranås. Dit kommer folk för att handla till exempel blommor, ost, fisk eller bröd. Året om är den öppen men i mindre skala på hösten, vintern och våren. Många av knallarna som är här har haft det tufft under en längre tid på grund av att marknader har varit inställda under pandemin. Men däremot har torghandeln ökat de senaste året.

– Förra året hade jag högre omsättning än ett normalår. Det är mer kunder nu än vi har haft tidigare eftersom man gillar att vara ute och handla, säger knallen Tommy Andersson.

Även knallen Thomas Andersson har märkt av en ökning under pandemin.

– Vi har ökat tack vare att de gamla kunderna varit kvar och att vi fått nya kunder, säger han.

En del knallar har alltså kunnat fortsätta försörja sig genom torghandeln, men enligt Marknadsarrangörers förening kan det vara svårt för marknadsknallar att ställa om till torghandel och därför har läget också varit tufft för många av dem.

Färre platser på torget

För att minska trängsel under pandemin är det glesare mellan platserna och under sommaren kommer man ta in cirka tio färre knallar än normalt.

– Jag tycker att det fungerar bra här i Tranås, tittar man runt omkring här så är det inte trångt mellan kunderna, säger torgvakten Stefan Nyström.

Torghandel i Tranås. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

I klippet ovan hör du varför kunder väljer att göra sina inköp via torghandeln

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet