Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Patrik Sikt på Marknadsarrangörers förening, MAF, berätta om den krisande situationen för många marknadssäljare i landet. Foto: Privat

Intresseorganisationen: Marknadsbranschen i gungning

Publicerad

Det är kris för många näringsidkare som i normalfallet står på olika marknader runt om i landet. Det menar branschorganisationen Marknadsarrangörers förening som är oroliga för att flera aktörer kan gå omkull nu när coronapandemin är inne på det andra året.

– Det är katastrof för alla marknadsförsäljare som inte har några arrangemang, säger Patrik Sikt som är ordförande i Marknadsarrangörers förening.

Samtidigt är det en del knallar som det trots allt har gått bra för under pandemin. När SVT Nyheter Jönköping besökte torghandeln i Tranås var det flera som vittnade om att försäljningen blomstrade. Men Patrik Sikt säger att bara en liten del av landets marknadsförsäljare, som före pandemin livnärde sig ute på olika marknader, har kunnat vara på torgen istället där ett annat regelverk gäller.

I Jönköpings län har bland annat Adelövs marknad och Eksjö julmarknad fått ställas in under pandemin, vilket är två av flertalet exempel på inställda arrangemang.

Marknader läggs ned

Patrik Sikt beskriver att hela marknadsbranschen står i gungning. Många marknader väljer att lägga ned helt och hållet och andra oroas över hur många knallar som finns kvar efter pandemin.

I klippet ovan hör du honom berätta mer om situationen för landets marknadssäljare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet