Närmare 5000 personer bor i Jokkmokks kommun men under marknadsdagarna i februari får kommunen runt 45 000 besökare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Covid-19 knäcker Jokkmokks marknad – ställs in för första gången på 416 år

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun har tagit ett historiskt beslut: Vintermarknaden ställs in för första gången sedan starten för 416 år sedan.

– Den kommer genomföras digitalt, säger kommunchefen Monica Lundkvist.

Den populära marknaden med tusentals besökare från hela världen, och som överlevde spanska sjukan i början av 1900-talet, får nu vika undan för coronapandemin.

Under onsdagens extrainsatta kommunstyrelsemöte togs ett enigt beslut att ställa in nästa års upplaga av Jokkmokks marknad.

– Under nuvarande pandemi gäller regelverket att man inte får ha fler än 50 personer samlade i samma arrangemang. Dessa 50 personer inkluderar både marknadsförsäljare och besökare. Det är inte möjligt att dela upp arrangemanget i flera små, säger Monika Lundkvist.

Jokkmokks kommun uppger att det kommer genomföras digitala arrangemang kring handel, seminarier och kulturevenemang.

Arrangerats sen 1600-talet

I vanliga fall bor närmare 5 000 personer i Jokkmokk men under marknadsdagarna får kommunen runt 45 000 besökare. Enligt kommunalrådet har man träffat knallar, lokala entreprenörer samt Region Norrbottens smittskydd som underlag för beslutet.

Tanken var att vintermarknaden, som arrangerats sen 1605, skulle äga rum 4-6 februari nästa år med invigning dagen innan. Men den 416:e i ordningen blir alltså inte av som förut.

Fakta

  • Jokkmokks marknad har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan mer än 400 år tillbaka.
  • Fasta marknadsplatser i närheten av samernas vintervisten instiftades av den svenska kungamakten i början av 1600-talet i samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken.
  • Syftet var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting och sprida Guds ord.
  • En marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Källa: jokkmokksmarknad.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.