Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör marknadsgeneralen Birgitta Nilsson berätta om hur Jokkmokkks marknad blir digital i år, som följd av covid 19-pandemin. Bilden till vänster är från den digitala invigningen. Foto: SVT

Pandemin stoppar Jokkmokks 416:e raka vintermarknad – nu är den digitala igång

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 400 år har det varit februarimarknad i Jokkmokk. Till och med under spanska sjukan på 1920-talet höll man öppet, men coronapandemin rår man inte på. Men arrangeras gör den – även om den blir helt annorlunda.

Jokkmokks vintermarknad har arrangerats sedan 1605 och den 416:e i ordningen blir inte som förut. Kommunen beslutade under hösten att den fysiska marknadsträffen, med enorma mängder besökare, måste ställas in på grund av pandemin.

– I år satsar vi på en digital marknad. En digital invigning och så blir alla evenemang, föreläsningar och även marknadsstånden digitala, berättar Birgitta Nilsson som varit marknadsgeneral under tio år.

Hoppas på sexsiffrigt antal digitala besökare

Det blir också en digital marknadsförsäljning där man sitter hemma och köper.

– Vanligtvis har vi mellan 40 000 och 70 000 marknadsbesökare, tänk om vi får  flera hundratusen digitala marknadsbesökare. Det skulle vara fantastiskt, säger Johan Wiklund, företagare i Jokkmokk.

Den digitala marknaden invigdes på onsdagskvällen 3 februari och pågår till 7 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jokkmokks digitala marknad 2021

Mer i ämnet