Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 19-åringen advokat Peter Gillberg efter beskedet om att hans klient släppts ur häktet. Foto: Adam Ihse/TT

Hovrättens beslut: 19-åringen släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången i Göta hovrätt i Tove-fallet. Nu släpps den mordåtalade 19-åringen ur häktet i väntan på dom, meddelar Göta hovrätt under torsdagskvällen.

– Det är någon slags blandning av total lycka och chock för henne, säger advokat Peter Gillberg i SVT:s direktsändning.

Den 20-åriga kvinnan är fortsatt häktad.

Åklagaren Thobias Wilhelmsson som inledde dagens slutpläderingar menar att tingsrättens dom för de båda kvinnorna, mord och livstids fängelse, ska stå fast.

Samtidigt öppnade han upp för ett kortare fängelsestraff för 19-åringen.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

– Man ska vara öppen och ärlig, det finns möjlighet att döma 19-åringen till ett tidsbestämt straff, sa Thobias Wilhelmsson.

Släpps ur häktet

Under torsdagseftermiddagen meddelade hovrätten att 19-åringen inte längre ska vara häktad.

– Det känns givetvis jättebra – framförallt för henne att hon ska få åka hem. Hon har suttit frihetsberövad under en väldigt lång tid, säger 19-åringens advokat Peter Gillberg.

Han menar att det står klart att 19-åringen inte gjort sig skyldig till mord. Han vill att åtalet mot hans klient ska ogillas.

– Hon lär inte bli dömd för mord eftersom de har försatt henne på fri fot. Sedan vad domslutet kommer att innebära och vad det blir för påföljd, för hon ska dömas för gravfridsbrott, det är onödigt för mig att spekulera i, säger Peter Gillberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intervju med 20-åringens advokat Clea Sangborn. Foto: SVT/Adam Ihse/TT

Försvararna vill att de frikänns från mord

20-åringens advokat Clea Sangborn förde under slutpläderingen resonemang om dödsorsak och pekade på att de rättsläkare som vittnat har olika syn när det gäller dödsorsaken.

– Det finns rimliga tvivel. Hon ska frikännas för mord, men om hon döms för det så ska det inte vara livstidsstraff, sa Clea Sangborn.

Dom i målet meddelas den 25 oktober.

I klippet ovan hör du mer om avslutningen i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet